- Inspirasjon
- Guider
- Hvilken dyne skal jeg velge?
Hvilken dyne skal jeg velge?
Er du varm eller kald?
Er du varm eller fryser lett? Hva er temperaturen på soverommet ditt? (Sover du med vinduet åpent om natten, for eksempel.) Vil du bruke dynen hele året, eller ønsker du å bytte dyne etter årstid? Disse spørsmålene hjelper deg på vei, og under har vi listet opp noen enkle punkter som guider deg i valget av din nye dyne.
Dun eller fiber - hva er forskjellen?
Du kan velge dyner med dun- og fjær (naturfyll) eller med fiberfyll. Begge deler er gode alternativer og leveres i tre varmekomforter: sval-, helårs- og varm komfort.
FIBER er laget av polyesterfiber – et hygienisk isoleringsmateriale som ikke opptar fuktighet eller lukt. Syntetisk fiber gir heller ingen grobunn for møll, muggsopp eller midd, og dynen føles myk og luftig. Alle våre fiberdyner har trekk i 100% bomull. Fiberdyner tåler vask på 60° og tørker raskt, og velges ofte ut fra at de er svært lettstelte.
"Fiber er myke, luftige og lettstelte dyner som former seg etter kroppen"
Våre fiberdyner
DUN er et varmeisolerende naturmateriale som gir hurtig oppvarming. På grunn av dunens unike evne til å holde på luft holder den dermed også på varmen man avgir når man sover. Dun transporterer vekk fuktighet som kroppen produserer, og en dundyne vil derfor alltid oppleves behagelig uten å bli klam.
Dundyner kan vaskes på 60° C, og vi anbefaler tørking i tørketrommel sammen med tennisballer/tørkeballer, for å slå luften tilbake i dunfyllet og unngå at dunet klumper seg. Alle våre dynetrekk er duntette, som betyr at dun og fjær ikke stikker igjennom trekket.
Gåsedun, andedun og moskusand – hva er forskjellen?
Gåsedun er generelt større enn andedun, og isolerer derfor bedre. Store dun fanger opp mer luft enn små dun, og holder derfor bedre på varmen. Gåsedun regnes som mer eksklusivt enn andedun fordi fuglen lever lengre, og er derfor også dyrere. Dun fra moskusand er større enn vanlig and, og har derfor også bedre isoleringsevne.
"Ikke noe annet materiale kan gi den samme myke følelsen som dun"
Våre dundyner
Bærekraft
Våre dundyner produseres av overskuddsdun fra matindustrien og er sporbart helt ned til gårdsbruk. En dundyne har lang levetid og er et miljøvennlig valg.
Helårsdyne eller vinterdyne? Isoleringsevne:
Våre dyner er klassifisert etter hvor varm dynen er, og merket som sval komfort, helårskomfort eller varm komfort. Du får både dun- og fiber i alle tre varmeklasser.
Svale- og helårs fiberdyner er ett-lags dyner, mens thermodyner, som består av to lag som er sydd sammen i ytterkantene, er av våre varmere fiberdyner. Luftlaget som dannes mellom lagene gjør at en thermodyne isolerer ekstra godt, og gir dermed vår varmeste komfort.
For dundyner vil fordelingen mellom dun og fjær påvirke både isoleringsevne, varmekomfort og vekt. Et høyt duninnhold gir en lett dyne, samtidig som dun er varmere enn fjær. Jo høyere andel dun du velger, jo høyere kvalitet og lettere dyne får du. Fyllvekten varierer ut ifra mengden dun og fjær. En dyne med høyere andel fjær i forhold til dun vil være tyngre enn en med høyere andel dun (selv om de har lik varmekomfort).
Kanalsydd eller rutesydd?
Det benyttes ulike utforminger på sømmer og kanaler, og rutesøm og bølgesøm er de mest vanlige. Enkelte dyner er også sydd med svært få sømmer, eller kun et fåtall sirkelsømmer i dynen. I all hovedsak er utformingen av liten betydning, men som en hovedregel kan det sies følgende; jo færre sømmer dynen har, desto mindre varmetap vil dynen ha. Flere sømmer = mer varmetap.
DUN: Alle våre dundyner er rutesydd, som gir en god fordeling av dunen i trekket. Våre fineste dyner (Disa/Wilma/Nordkapp) har innervegger som hindrer kuldebroer, og vår mest eksklusive Premium-dyne (Sofia) har i tillegg piping rundt hele.
FIBER: Fiber lages av polyester, og teknisk betegnelse er hulfiber. Hulfiber betyr som navnet sier; at polyesterfiberen ikke er tett, men har hull i seg. Dette gir materialet pustende egenskaper, samtidig som hullene holder på luft og isolerer, og gjør dynen varm.
Våre fiberdyner består av hulfiber og mikrofiber. Albert har en miks av mikrofiber og hulfiber, mens Ebba har 100% mikrofiber som gir en lettere og mer fluffy dyne. Ebba har dessuten 100% resirkulert fyll.
Hodeputer: Albert-serien består av en miks av mikrofiber og hulfiber, noe som gir puten spenst. Johan har 100% mikrofiber som gir en myk og dunaktig følelse.
Hvilken størrelse?
Barnedyne eller voksendyne? Enkel dyne eller dobbeldyne? En dyne, mange dyner?
Våre dyner finnes i følgende størrelser:
140 x 200 cm (normal)
140 x 220 cm (ekstra lengde)
200 x 220 cm (dobbeldyne)
Barnedyner:
65 x 80 cm (vogn og vugge)
80 x 100 cm (sprinkelseng)
100 x 140 cm (sprinkelseng og juniorseng)
Størrelser på sengetøy
Alt fra dyner og puter, til barn og voksne, laken, sengesett, enkel, dobbel ...
Valg av størrelse
Dynen bør være minimum 20 cm lenger enn din kroppslengde. Våre dyner for voksne kommer i disse størrelsene:
140 x 200 cm
140 x 220 cm (ekstra lang)
200 x 220 cm (dobbeldyne)
Les mer om størrelser til dyner til barn
Vask og vedlikehold
Dundyner har lang levetid og er miljøvennlige.
Husk putebeskytter
Økotex
Alle våre dyner og puter er Økotex-merket. Det betyr strenge krav og lave grenseverdier for restinnhold av helseskadelige kjemikalier. Alvøy-serien er godkjent og anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund, og fås til hele familien.
Hva bør jeg tenke på ved valg av fiberdyne?
Isoleringsevne
Hvor varm eller sval en fiberdyne føles er det bare du som kan avgjøre. Tykkelsen og isoleringsevnen må være tilpasset soveromstemperaturen og individuelle behov. Er du en «frossenpinn» og trenger en varm dyne, eller er du varm av deg og trenger en svalere dyne? En fiberdyne vil aldri isolere like godt som en varm dundyne. Likevel er det stor forskjell på fiberdyner. Hos oss finner du den letteste sommerdyne og den tykkeste Thermodynen. Det er flere ting som bestemmer hvor varm en fiberdyne er.
Fyllvekt
Hvor mye fyll dynen inneholder avgjør hvor varm den er. Jo mer fyll, desto varmere er dynen.
Fiberens tykkelse
Tykkelsen på fiberen er også med på å avgjøre dynens vekt og isoleringsevne. Enkelte fiberdyner inneholder ekstra tynne fiber som gir en unik isoleringsevne samtidig som vekten reduseres (f.eks. mikrofiber). I en slik dyne kan det være dobbelt så mange fiber som i en vanlig fiberdyne med samme vekt. Derfor kan du ikke utelukkende se på vekt når du skal vurdere produktets isoleringsevne.
Ett-lags eller thermodyne?
Fiberdyner finnes som ett- eller to-lags dyner. Når to lag med fiber er satt sammen kaller vi det en Thermodyne. Denne vil alltid være varmere enn en ett-lags dyne, selv om fyllvekten er lik. En ett-lags dyne er en medium, varm helårsdyne.
Varmekomfort
For å finne dynen som passer for deg har vi en komfort-guide som angir hvor varm dynen er. Velg mellom sval, helårs- eller varm komfort.
Sval komfort:
Tekst inn
Helårs komfort:
Tekst inn
Varm komfort:
Dyner med ekstra god isoleringsevne holder deg god og varm om natten. For deg som fryser lett.
Hodeputer
Hva bør jeg tenke på når jeg skal velge fiberpute?
Ved valg av fiberpute er det putens komfort og høyde i forhold til hva du liker å sove på som er avgjørende. Mengden fiber avgjør hvor høy puten er. Fiberputer er forbruksvare som både bør vaskes og byttes langt oftere enn dynen. Fyllet forringes over tid og langt raskere for puter enn for dyner. En pute bør byttes ut når spenstigheten i puten er borte. Dette kan variere avhengig av hvor mye svette kroppen avgir i løpet av en natt, om du legger deg med vått hår, eller hvor mange ganger puten er vasket.